Warto odżywiać się racjonalnie

Wiele osób nie zwraca zbyt wielkiej uwagi na to, co jedzą każdego dnia. W związku z tym nie można się później dziwić, że tak często chorujemy, także na rzadkie choroby, które są przyczyną poważnych dolegliwości. Więcej »

 

W czym tkwi różnica

Dieta grupy krwi opiera się na fundamencie, jakim jest różnica między poszczególnymi grupami krwi. Nie każdy, bowiem wie, że grupa krwi 0 jest najstarsza i że posiada ją niemal połowa ludzi zamieszkujących kulę ziemską. Jest to grupa krwi, która sprzyja powstawaniu chociażby takich schorzeń jak tarczyca, dlatego niezbędne jest wprowadzenie do swojej diety dużej ilości ryb, alg oraz owoców morza, które pomogą zapobiec rozwojowi takich schorzeń. Natomiast grupa krwi B charakteryzuje się przede wszystkim swoim dzikim pochodzeniem, dlatego produkty odpowiednie dla osób z tego typu krwią to przede wszystkim mięso dzikich zwierząt, jak baranina, jagnięcina czy mięso królika, a także produkty mleczne. Zupełnie inaczej wygląda grupa krwi A, która skupia się na tym, co człowiek sam może wytworzyć. Dieta grupy krwi A pokazuje, że wywodzi się ona ze środowiska rolniczego, w związku z czym w codziennym jadłospisie powinny dominować owoce, warzywa i przede wszystkim ryby. Z kolei dieta grupy krwi AB jest objęta największymi zakazami. Jest to najmłodsza grupa krwi, której codzienne menu musi wykluczyć zarówno zakazy z grupy krwi A, jak i grupy krwi B. W związku z czym produkty, jakie można bez problemy spożywać stanowią niewielką grupę. Dieta grupy krwi pozwala na indywidualne dobranie składników codziennej diety, dzięki czemu każdy może zadbać o swoje zdrowie w bardzo konkretny sposób i chronić się przed chorobami, jakie są charakterystyczne dla konkretnych przypadków. Zawsze warto spróbować żyć zdrowo.