Warto odżywiać się racjonalnie

Wiele osób nie zwraca zbyt wielkiej uwagi na to, co jedzą każdego dnia. W związku z tym nie można się później dziwić, że tak często chorujemy, także na rzadkie choroby, które są przyczyną poważnych dolegliwości. Więcej »

 

Kapusta kupna, czy ogrodowa?

Zapewne, gdy pojawia się zagadnienie błyskawiczna dieta kapuściana, wielu z nas od razu się zastanawia, czy faktycznie kapusta jest taka zdrowa, jak wszyscy chcą mówić. Okazuje się bowiem, że ta roślina nie ma niestety żadnych wartości odżywczych i jest wręcz szkodliwa jeśli spożywać jej dużo. Naturalnie jeśli dobrze przyrządzić kapustę, to można znaleźć w niektórych potrawach prawdziwą bombę witaminową, ale w tym wypadku trzeba sobie powiedzieć otwarcie – nie da się ot tak sobie usiąść i zacząć gotować, do tego należy się dobrze przygotować.Oczywiście przepisów jest mnóstwo, bo dieta kapuściana zajmuje znaczące miejsce w świecie dietetyki. Ale rozważmy jeszcze kwestię samej kapusty, bo na rynku produktów mamy naprawdę wiele. Z jednej strony mamy tutaj kapustę ogrodową, prosto od rolnika, czyli taką, jaka rośnie bez żadnych nawozów sztucznych bez żadnych pestycydów, co daje nadzieję na zdrowie.Jeszcze innym razem kupujemy w marketach, tam kapusta jest tania, ale niestety nie zawsze wiemy, skąd pochodzi. A pochodzi nierzadko z Chin, gdzie nie szanuje się zdrowej żywności ale stawia się na ilość, pestycydy to coś powszechnie znanego, a za tym stoi oczywiście skażenie samej roślinności, brak smaku i naturalnie brak tego, co w zdrowej żywności cenimy najbardziej. Dlatego też jeśli się pojawia dieta Częstochowa kapuściana na tapecie, należy rozważyć kwestią samej kapusty i jej pochodzenia. Nie zawsze bowiem jest tak, że mamy do czynienia z roślinami pierwszej jakości. A o to przecież w tym wszystkim chodzi.